Mundbind 2020

Mundbind reducerer Covid-19-sager i Tyskland

Nyt tysk studie fra 3. december 2020 konkluderer, at mundbind reducerede antallet af nye Covid-19 patienter med mellem 15 % og 75 %, set over en periode på 20 dage. Gennemsnitligt nedbragte brugen af mundbind nye infektioner med 47 %.

Mundbind er blevet en del af hverdagen. Nyt studie underbygger virkningen.
Mundbind er blevet en del af hverdagen. Nyt studie underbygger virkningen.

Studiet er offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America, et fagfælle-evalueret tværfagligt videnskabeligt tidsskrift. Det tyske studie udfordrer det danske studie, som vi kommenterede på vores Facebookside 18. november. Effekten af mundbind brugt på hospitaler har der ikke været nævneværdig tvivl om. Effekten i den brede befolkning under Covid-19 har dog været betvivlet. Det er dog bevist, at masker havde en gavnlig effekt under SARS epidemien i 2003.

Det tyske studie undersøgte forskelle mellem tyske regioner og kommuner, som indførte restriktioner i forskellig hårdhed og på forskellige tidspunkter. Studiet tager også højde for, at faldet i antal af infektioner kan skyldes andre tiltag der skulle begrænse smitten. Undersøgelsen er dermed renset for disse effekter.

Kommunen Jena og brug af mundbind

I dette forskningsstudie har man især taget udgangspunkt i kommunen Jena. Den var en af de første i Tyskland til at indføre krav om mundbind i det offentlige. Her oplevede man et fald på 75 % i nye Covid-19 infektioner sammenlignet med en kontrolgruppe. I aldersgruppen for mennesker ældre end 60 år, var faldet over 90 %. Resultaterne er statistisk signifikante og dermed ikke tilfældige.

Efter de positive resultater fra Jene gik forskerne videre til at analysere tallene fra tyske delstater. Sachsen og Sachsen-Anhalt var de første stater til at indføre krav om masker. I analysen af disse stater, var resultaterne i overensstemmelse med dem fra Jena. Studiet argumenterer også for, at hvis masker var påbudt tidligere, kunne effekten have været endnu større. Dermed kunne man have bremset epidemien i Tyskland mere.

I konklusionen har forskerne flere forbehold. For det første har man kun undersøgt effekten af masker i Tyskland. Andre lande med andre normer, anden befolkningssammensætning og en anden kultur kan give andre resultater. De forskellige udgaver af masker betegnes også som et forbehold.
Danmark sammenlignes tit med Danmark og man kan godt argumentere for, at resultaterne beskrevet ovenfor også gør sig gældende i Danmark. Det kræver dog et særskilt studie af danske forhold for at kunne konkludere entydigt.

Priskrig!
Corona nedlukning påny

Comments (1)

  1. Pingback: Priskrig - Prisen rasler ned - vi følger med. - EUMundBind

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Navigation
Close

Din kurv

Close

Wishlist

Recently Viewed

Close

Great to see you here !

A password will be sent to your email address.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our Politik for personoplysninger.

Already got an account?

Close

Categories